Επειδή το σιμιγδάλι παρασκευάζεται από σκληρό σιτάρι, είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που πέπτεται με πιο αργό ρυθμό. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους αλλά και σε άτομα που για ιατρικούς λόγους πρέπει να ελέγχουν τις τιμές του ζαχάρου στο αίμα. Γενικά, το σιμιγδάλι είναι μια τροφή με λίγα λιπαρά και πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνες Ε και Β, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.